Google планира да захранва със 100% ВЕИ своите центрове за данни и офиси в целия свят

Google иска електроенергията, консумирана от новите центрове за данни в Юм Юм, Тенеси и Холивуд, Алабама, да бъде от 100% възобновяема енергия. За да постигне тази цел, технологичният гигант заяви, че е сключил сделка за закупуване на произведената електроенергия от няколко соларни централи, с обща мощност 413 мегавата.

7 грама CO2

През 2016 г. Google заяви, че компанията планира цел за денонощно безвъглеродно електричество. Опитите да се постигне са стартирали още през 2017 г. и досега, според доклада на Google от октомври 2018 г., са успели да захранят своите центрове за данни във Финландия, Холандия, Тайван, Северна Каролина и Айова чрез енергия с нулево количество въглерод.

Изследвания от началото на 2010 г. показват, че едно търсене в интернет е отговорно за емисии до 7 грама въглероден диоксид. Тези емисии не са изцяло причинени от търсачката. Други фактори включват източниците на електроенергия, които ползват потребителите, необходимата енергия за пренос на информация и др.

Тази голяма стъпка, която правят от Google, със сигурност ще спомогне за намаляването на вредните емисии възможно най-близко до нулата.

Източник: pveurope.eu