В Румъния компенсират 90% от разходите за системи за собствена консумация

От 25 януари в Румъния частните домакинства и компании ще могат да получат компенсация от правителството до 90% за инсталиране на слънчеви фотоволтаични модули. Но има ограничение: сумата не трябва да надвишава 4830 долара за проект.
Службата на Фонда за околна среда в Румъния представи преференциална програма за стимулиране на развитието на слънчевата енергия в жилищни, търговски и промишлени сгради. Програмата ще започне на 25 януари. Заинтересованите страни ще могат да подават заявления до 1 март. По тази програма румънското правителство ще предостави подкрепа на физически лица и търговски организации, които възнамеряват да инсталират слънчеви електроцентрали с мощност над 3 kW. Държавата ще компенсира до 90% от разходите за закупуване и инсталиране на панели на покрива, при условие че такава субсидия няма да надвишава 20 хиляди леи ($ 4,830).

От миналата година в страната функционира програма, която осигурява на собствениците на соларни станции с капацитет до 100 kW възможност да продават излишъка от електроенергия към мрежата.

Програмата „Зелен дом“ е насочена към съживяване на сектора на слънчевата енергия в Румъния, тъй като през последните няколко години се наблюдава почти нулева динамика в тази индустрия. В края на септември 2018 г. мощноста на инсталираните слънчеви системи в страната възлиза на 1 379,5 MW. Това означава, че през първите девет месеца на миналата година са реализирани едва няколко нови соларни проекта, чийто общ капацитет е около 5 MW. Забавянето на растежа на пазара на слънчева енергия в Румъния се дължи главно на липсата на регулаторен механизъм за подпомагане на децентрализираното производство на електроенергия, както и на намаляване на задължителната квота на електроенергия, произведена от възобновяеми енергийни източници от 12,1% през 2016 г. до 8,3% през 2017 г.

Източник: www.otoplenie.eu